Van links naar rechts Kitty (26 juli 1929), Riet en Gonda Dekkers (foto: familie Dekkers).

Midden in de Bonnenpolder aan de Bonnenweg, recht tegenover het Staelduinse Bos staat een klein huis. Hier woonde tijdens de oorlog de familie Dekkers. Ze hebben er korte tijd zelfs met z’n tienen in gewoond: vader, moeder, twee zoons en zes zussen. De jongste was Kitty die als de oorlog uitbreekt tien jaar oud is. Honderd meter links van het huis stond in een kleine stelling (Widerstandsnest 37) een zoeklicht van de Duitse Marine-Flak

Flak is de afkorting voor Flugabwehrkanone, oftewel luchtdoelkanon. Rondom Hoek van Holland stonden er meerdere van. Ze werden ondersteund door zoeklichten die ’s nachts in het donker de lucht afspeurden naar Engelse vliegtuigen. Eén daarvan stond tussen het huis van de familie en het Staelduinse bos. Er stonden rondom een paar bakstenen bunkertjes voor de soldaten en het aggregaat voor de stroomvoorziening. Als jong meisje ging Kitty graag op bezoek bij de mannen die zo dichtbij huis het zoeklicht bedienden. Misschien vooral omdat ze een hondje hadden, Bobby. Die mocht ze uitlaten. Maar toch ook omdat de soldaten aardig waren voor haar.

Een andere stelling van dezelfde Kompanie (Widerstandsnest 28) voor een zoeklicht in het Roomse Duin (collectie: Peter de Krom).

Zij misten natuurlijk ook hun eigen gezin. Een van hen schreef zelfs in haar poëziealbum. In zo’n album verzamelden jonge meisjes gedichten of versjes van mensen die ze aardig vonden. Het mooi versierde ‘stukje’ moest op de rechterbladzijde en links was er ruimte voor een plaatje of tekening. Alle soldaten in de stelling schreven eigenhandig hun naam onder het stukje, zodat zij herinnerd bleven. De tekening laat een vliegtuig zien, gevangen in de stralen van hun zoeklicht.

De door soldaten gemaakte pagina’s uit het poesiealbum van Kitty. Poesie is Duits voor poëzie. Het begrip poesiealbum is ontstaan doordat de eerste exemplaren geïmporteerd werden uit Duitsland (collectie: familie Dekkers).

Linksonder plakten ze een stoffen embleem van de Marine-Flak in Hoek van Holland. Op de voorgrond is, rondom een luchtdoelkanon, een gouden lauwerkrans met adelaar afgebeeld, met als groene achtergrond de kustlijn en ‘De Redder’. Dit is een bronzen beeld van een redder die uitkijkt over de zee en staat aan de Berghaven in Hoek van Holland. In 1931 is het monument onthuld met het opschrift “gewijd aan de nagedachtenis van de gevallen helden der zee door de ingezetenen van Hoek van Holland”. Het inspireerde de Duitsers zodanig dat ze het in hun embleem opnamen.

Het bouwplan van ‘Scheinwerfer 25‘ aan de Bonnenweg (Collectie: Nationaal Archief)
De familie Dekkers poseert na de oorlog voor hun eigen gebouwde schuilkelder tegenover het huis. De Duitse stelling ligt slechts honderd meter verderop naar rechts. Kitty is het de tweede van links (collectie: familie Dekkers).

Dit artikel is afkomstig uit het boek ‘Bezetting en bevrijding van het Westland 1940-1945‘. Met dank aan Jan-Willem van den Beukel

Deel dit artikel