Het was voor de Duitse soldaten die in Hoek van Holland en omgeving gelegerd waren niet alleen maar wachtlopen, exerceren en zich voorbereiden op de geallieerde invasie. Er werd ook voor ontspanning gezorgd, de zogenaamde Betreuung, om het moraal hoog te houden en om verveling tegen te gaan. Literatuur was hiervoor een populair en toegankelijk middel.
Nadat Adolf Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht kwam veranderde het destijds rijke Duitse culturele landschap aanzienlijk. Alle vormen van meningsuiting of kunst moesten passen binnen, of liever nog ondersteunend zijn aan de nazi-ideologie. Het werd onmogelijk om nog onafhankelijk theater, film of literatuur te produceren. Een bekend voorbeeld van censuur waren de grootschalige boekverbrandingen in de jaren ’30 die niet voldeden aan de eisen van de ‘Reichskulturkammer‘.
Onder leiding van minister van Volksvoorlichting en Propoganda Joseph Goebbels werden tallozen nieuwe tijdschriften, kranten en boeken gepubliceerd. Waaronder in de oorlogsjaren ook uitgaves die waren gericht op de alsmaar wachtende soldaat aan het westfront. In het meest bekende (ook in het Nederlands verschenen) tijdschrift Signal kwam bijvoorbeeld de verdediging van de kust en daarmee de Atlantikwall regelmatig aan bod. Soms zelfs in vrij veel detail, met uitleg over de verschillende verdedigingswerken en indrukwekkende foto’s van bunkers. De publicaties gaven veel prijs over de Duitse tactiek en bouwwerken, maar moesten de Duitse soldaat vertrouwen geven en tegelijk de geallieerden leiders angst aanjagen.
In Hoek van Holland reed er voor de soldaten een rijdende bibliotheek rond waar ze boeken, kranten en tijdschriften konden lenen. Er bestaat nu zelfs nog een boekenkist van de Marine Artillerie Abteilung 205 (M.A.A. 205). Deze eenheid van de kustartillerie had haar hoofdkwartier in het Vinetaduin. De kist komt van de Soldatenbücherei Kiel. De havenstad Kiel was de standplaats van de Kriegsmarine. Deze kist bevind zich nu in de collectie van Stichting Fort aan den Hoek van Holland.