In Beeld

Een van de vier stukken 15cm geschut van de Batterie Vineta in de lente van 1943, gefotogafeerd door Walter Frentz (Walter Frentz Collection). Klik op het beeld voor het artikel 'Het Vinetaduin | WO II'.
templatefotos kopiëren
Een militaire parade ter ere van de geboorte van Prinses Irene. Als eerste marcheren de Mariniers, gevolgd door matrozen van de mijnenvegers die aan de kade liggen. Daarna volgt de infanterie. (collectie: Piet Heijstek). Klik op het beeld voor het artikel.
Het ruimen van versperringen (met mijnen) op het strand van Ter Heide in 1947 door aannemingsbedrijf Sanders-Snepvangers en Vlieger (Hoogheemraadschap van Delfland). Klik op het beeld voor het artikel 'Ontploffing op het Hoekse strand'
In de eerste oorlogsjaren werden gesneuvelde geallieerden vliegeniers begraven met militaire eer op de algemene begraafplaats. Inclusief saluutschoten, waarbij alle officieren in de houding stonden en salueerde (collectie: Peter de Krom). Klik op het beeld voor het artikel 'De begrafenis van een Blenheimcrew'.
Een Britse grenadier krijgt een rondleiding door de Batterie Vineta vanaf een Würzburg Riese radar (foto: Piet van der Ham, Nationaal Archief / Anefo, licentie CC-BY). Klik op het beeld voor het artikel 'De bevrijding van Hoek van Holland'.
De Nederlandse Batterij V in aanbouw op 31 augustus 1938 (NIMH). Klik op het beeld voor het artikel 'Het Vinetaduin | Interbellum'.
Duitse soldaten te fiets (van de 3. Kompagnie van het 723e Grenadiers Regiment) passeren de Sperre op de ‘s-Gravenzandseweg, begin 1944. Op de achtergrond is de binnenste tankgracht en ook de molen van Knijff goed zichtbaar. De sperre zelf is opgebouwd uit Höckerhindernisse (ook wel drakentanden genoemd) en een hergebruikte Nederlandse spoorwegversperring (collectie: ECPAD). Klik op het beeld voor het artikel 'De dood van politieagent Arij Mostert'.
Het opruimen van een van de grote munitiebunkers in Poortershaven in 1981 (foto: G. Jansen / collectie: Hoogheemraadschap van Delfland). Klik op het beeld voor het artikel 'Het bombardement op Poortershaven'.
Een van de stukken 28 cm geschut van Batterij Rozenburg. Links poseert de Canadese Lieutenant Weathersby (collectie: Stichting Menno van Coehoorn). Klik op het beeld voor het artikel 'Gerrit Quint en de Hook Party'.
Een Duitse Schnellboot vaart richting zee in de Nieuwe Waterweg, gevolgd door twee Junkers JU-52/3m (collectie: Peter de Krom) Klik op het beeld voor het artikel 'Schnellboote in de nieuwe Waterweg'.
M. 25 Spandau Mitrailleur van Batterij VI. De man met de verrekijker is de 1e Luitenant Vissers (collectie: Stichting Fort aan den Hoek van Holland. Klik op het beeld voor het artikel 'De positie Hoek van Holland: Kustartillerie & Infanterie'.
Op 15 mei 1990 werd een gezonken Biber in de Nieuwe Waterweg ontdekt en geborgen. Dit was niet zonder risico’s want de bewapening: een torpedo en invloedsmijn waren nog aanwezig. De invloedsmijn werd op zee tot ontploffing gebracht en de torpedo werd onklaar gemaakt. De Biber werd uiteindelijk gerestaureerd en tentoongesteld in het Fort aan den Hoek van Holland. Klik op het beeld voor het artikel 'De geschiedenis van Poortershaven'.
Soldaten van de Marine Artillerie Abteilung 205 in de Batterij Vineta marcheren langs een voormalig Nederlandse barak. De barak zou (wederom) dienst gaan doen als kantine en theaterzaal. Klik op het beeld voor het artikel 'Het Vinetaduin | WO II'.
De exportslachterij van Hudig en Pieters in 1978. In de oorlog gebruikt voor o.a. het Joodse Vluchtelingenkamp. (foto: Frank Dam). Klik op het beeld voor meer over 'Vianda'.
Marine Flak Batterie Nordmole in 1943 met een soldaat die poseert met een MG 34. Erachter één van de vier 10,5 cm SKC/32 stukken zwaar luchtafweergeschut. Daarachter zijn enkele kranen zichtbaar voor de bouw van bunkers en een tankmuur (collectie: Peter de Krom). Klik op het beeld voor het artikel 'Luchtafweer'.
De zomer van 1957. Oefening met een nieuwe flotteur van de reddingsbrigade Hoek van Holland. Op de achtergrond de tankmuur en daarachter de Marine Artillerie Kommando-Stand met daarop de SGR 110 rondzoekradar (collectie: Stadsarchief Rotterdam). Klik op het beeld voor het artikel 'Het Vinetaduin | Koude Oorlog'.
Personeel van de Pionier Brigade Draeger keert terug van het ruimen van mijnen op het eiland De Beer (foto: Piet van der Ham, Nationaal Archief / Anefo, licentie CC-BY). Klik op het beeld voor het artikel '54.000 mijnen in 6 maanden'.
Een opstelling van een 2 cm Flak 30 van de Reserve Flak Abteilung 115 in het Voorduin. Op de achtergrond is rechts het kantoor van Rijkswaterstaat zichtbaar. Links woningen aan de Paviljoensweg en het restaurant Rotterdam Aan Zee (collectie: Peter de Krom). Klik op het beeld voor het artikel 'De begrafenis van een blenheimcrew'.
De Hoekse Kapitein-luitenant ter zee KMR Gerrit Quint (midden onder) op een Nederlandse onderzeeër. Klik op het beeld voor het artikel 'Gerrit Quint en de Hook Party'.