Gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bleef Nederland neutraal. Vier jaar lang bleef het leger in opperste paraatheid en werden de landsgrenzen streng bewaakt. Ter verdediging werden langs de kust tussen 1916-1918 betonnen groepsschuilplaatsen en observatieposten gebouwd. Dit gebeurde ook in het Spanjaardsduin, het latere Vinetaduin, waar zeven betonnen groepsschuilplaatsen en vijf betonnen observatieposten verrezen.

Na WO I raakte de bouwwerken in onbruik en verzandden. Tijdens de mobilisatie van het Nederlandse leger in 1939 werden de schuilplaatsen weer uitgegraven en in gebruik genomen door de kanonniers van Batterij V. Na de komst van de Duitse bezetter in mei 1940 namen militairen van de Wehrmacht er op hun beurt direct bezit van. De schuilplaatsen zijn hierdoor gebruikt in drie verschillende militaire periodes.

Omstreeks 1917 kwam er in het laaggelegen deel van het Spanjaardsduin een schietbaan voor schietoefeningen met geweren en karabijnen. De baan verdween echter na de Eerste Wereldoorlog, tot deze eind jaren ‘30 weer werd opgebouwd. Aan het ene einde stond een reeks houten wanden met vierkante openingen om vanuit te schieten en aan het andere einde een betonnen kogelvanger.

Links naar de andere militair-historische lagen:
Interbellum
Tweede Wereldoorlog
Koude Oorlog


Dit artikel is afkomstig uit de bouwhistorische opname Vinetaduin, opgesteld in 2021 voor stichting het Zuid-Hollands Landschap. Met deze bouwhistorische opname wordt een beknopte beschrijving van de militaire- en culturele geschiedenis van het Vinetaduin gegeven. Hierdoor wordt per onderkende tijdslaag de militaire- en cultuurhistorische waarde in het algemeen en die van Hoek van Holland in het bijzonder duidelijk. 

Met dank aan het Zuid-Hollands Landschap.


Geraadpleegde bronnen en archieven
Nationaal Archief
– Vesting Holland: Hoofdkwartier
– Bunkerarchief – Bureau Registratie Verdedigingswerken
Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), Den Haag
Stadsarchief Rotterdam 
RCAHMS Archives, Edinburgh, Schotland 
Bibliotheek en luchtfotografie Universiteit Wageningen 
Hoogheemraadschap van Delfland 
Kustversterkingen 1900-1940, DRS J.R. Verbeek

Deel dit artikel