De Bäckerei Halbzug of Halb Kompanie 719 was gelegerd in het fort, waar zij brood bakten voor de soldaten in de Festung. Halbzug betekent een half peloton; zij vielen onder de 719. Infanterie Divisie.

De bakkerij werd in de zomer van 1943 in gebruik genomen. Men gebruikte een grote bakoven uit 1919, die was weggehaald uit een vestiging van Van der Meer en Schoep aan de Zwaanshals in Rotterdam. De oven was een zogenoemde heet wateroven met twee wagens die elk een bakplaat hadden. Op elke plaat  konden 250 broden per keer gebakken worden, dus 500 broden per baksel.

De oven in jugendstil stijl, met boven achterin het kantoortje van de bakkerijcommandant. Foto Stichting Fort a/d Hoek van Holland
De oven werd aan de achterkant opgestookt

De oven werd in een doorgang in de dikke muren van de A-koepel geplaatst, nadat de koepels, het geschut en de machines waren verwijderd en naar Duitsland waren afgevoerd om omgesmolten te worden voor de wapenindustrie.

Toen de oven de eerste keer werd opgewarmd, begonnen de muren door de hitte te scheuren. Hierop werd de oven weer uitgedaan en stookte men hem gedurende meerdere dagen langzaam weer op.

De weegschaal die gebruikt werd door de bakkers. De foto is genomen tijdens het leegruimen van het fortmuseum in januari 2015
‘zum mehllager’

Volgens de Kampfanweisung konden er 3000 broden per dag gebakken worden. Hiermee konden ze in het geval van een aanval de gehele Festung van brood voorzien. De voorraden meel en bakbenodigdheden voor dat geval lagen opgeslagen in het Fort. Bovendien beschikte men over een voorraad bakbenodigdheden van 10-20 ton voor dagelijks gebruik.

De doorgang naar de oude munitiekamer met het bad van de commandant

Er was voor de officier van de kompanie niet alleen een administratiekantoortje geplaatst vanwaar hij de bakkers in de gaten kon houden, er was ook een bad in de doorgang naar één van de voormalige kruitkamers geplaatst. Het bad was uit een woning in de villawijk in het bos gehaald. Het badwater werd verwarmd door middel van een leiding die via de oven liep.


Bronnen:

Dick Ruis, rondleiders informatiemap stichting Fort aan den Hoek van Holland

Aad Koster, Een goeie bakker, de bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer en Schoep Brood en Banket

Kampfanweisung für die Festung Hoek van Holland

Deel dit artikel