Go to ...

Historisch Hoek van Holland

Een digitale tijdlijn van het Historisch Genootschap Hoek van Holland

RSS Feed

Activiteiten

Lezing

Veel schepen varen dagelijks langs over de Waterweg, maar Hoek van Holland heeft ook al heel lang een eigen aandeel in de scheepvaart. Denk hierbij aan de schepen die in Hoek van Holland hun ligplaats hebben zoals de schepen van de Stena Line, het Loodswezen, de reddingboot, etc. In vroegere tijden waren dat ook zandzuigers, sleepboten, schepen van Rijkswaterstaat, marineschepen, fruitschepen, troepentransportschepen en incidenteel zelfs cruiseschepen. Omstreeks 1880 werden de eerste zandzuigers in gebruik genomen voor het op diepte brengen van de Nieuwe Waterweg, nog zeer eenvoudige schepen waaruit de huidige sleephopperzuigers zijn ontwikkeld. Na de opening van de spoorlijn gingen de Harwichboten in Hoek van Holland afmeren, maar er is ook een periode geweest dat de Holland Amerika Lijn een eigen steiger in de Hoek had. En wist u dat er 100 jaar geleden werd voorgesteld om een marinehaven te graven? Henk van der Lugt neemt u mee door dit deel van de Hoekse geschiedenis.

Datum: Zondag 24 oktober
Aanvang: 14.00u
Locatie: De Hoekstee

Aansluitend om 15.00u laat Jan Ouwendijk een film zien over de maritieme geschiedenis van Hoek van Holland.

Historische Inloop
Elke eerste dinsdag van de maand is er een historische inloop in de Bibliotheek Hoek van Holland.
Leden van het Genootschap zullen aanwezig zijn om vragen over de Hoekse geschiedenis te beantwoorden.
Het Genootschap heeft veel belangstelling voor oude foto’s die mogelijk interessant zijn voor het vastleggen van het Hoekse verleden. Bezoekers worden dan ook uitgenodigd in de oude schoenendozen te snuffelen en de vondsten mee te nemen naar de bibliotheek. De foto’s worden, na toestemming, gescand en kunnen daarna weer meegenomen worden.

Bij deze gelegenheid zijn ook de uitgaven van het voormalige weekblad De Vuurtoren, voor zover die gedigitaliseerd zijn, in te zien op een beeldscherm.

De eerstvolgende data zijn:

U bent welkom tussen 10 en 12u. De koffie staat klaar!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com