Collectie Historisch Genootschap Hoek van Holland – mevr. Brabander-Droog
De winkel van Haaksman vernieuwd
Op donderdag 7 juni 1956 werd de vernieuwde winkel van Haaksman aan de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland geopend.
In de jaren twintig van de vorige eeuw had de heer H. Haaksman zich reeds gevestigd als ‘rijwiel- en motorhersteller’ aan de Kruisweg op de Oude Hoek.
Maar met de opkomst van de radio ging de heer Haaksman zich ook hier mee bezighouden. Met zowel de verkoop als de reparatie er van.
Kort voor de 2e wereldoorlog verhuisde de zaak al naar de Prins Hendrikstraat 255 waar tegenwoordig Het Kruidvat is gevestigd.
Na de oorlog werd ook elektrische huishoudelijke apparatuur aan het assortiment toegevoegd. Hierdoor werd zijn assortiment zo groot dat de heer Haaksman kon adverteren met ‘1001 artikelen’.
Omdat de winkel te klein werd besloot hij uit te gaan breiden. De verbouwing werd uitgevoerd door de firma J. Kleijwegt en Zn. en de winkelinstallatie werd verzorgd door een broer van de heer Haaksman.
In ‘De Vuurtoren’ stond destijds geschreven:
Van het kleine, oude winkeltje is in deze grote, moderne zaak niets meer te herkennen.
Het fraaie interieur en de goede verlichting maken deze zaak tot een pronkstuk onder de Hoekse winkels.
De fietsenwerkplaats bleef gevestigd in de poort naast de winkel.
Het is de vraag of de 1001 artikelen waarmee werd geadverteerd de lading wel dekten, het zouden er zomaar meer geweest kunnen zijn.
Van de meeste artikelen had men onderdelen op voorraad en meestal kwam men met het gevraagde terug in de winkel na enig zoeken “achter”.
In 1977 stopte de heer Haaksman met de winkel en niet lang daarna overleed hij.
Hierna heeft de firma Electra Holland nog een aantal jaren witgoed en bruingoed verkocht in hetzelfde pand.
De heer Haaksman was een lokale ondernemer die meegroeide met de ontwikkelingen en die daardoor naast rijwielen een groot aantal andere artikelen was gaan verkopen.
Dit soort ondernemers zag je in veel plaatsen. Door de opkomst van de grote winkelketens zijn er echter niet veel meer over.
Bronvermelding:
- Weekblad ‘De Vuurtoren’
- Archief Henk van der Lugt