Het Hoekse badjeVoor kinderen in Hoek van Holland is het altijd van groot belang geweest dat zij leerden zwemmen, met zoveel water om hen heen. Maar het heeft de inwoners van de Hoek lange tijd aan een degelijk zwembad ontbroken. Er wordt daarom al sinds voor de Tweede Wereldoorlog zwemles gegeven in de Berghaven.

Zwemles in de Berghaven. Goed te zien zijn de bunkers die als kleedruimte werden gebruikt. Foto HGHvH/ M.Jansen-van Vugt
Zwemles in de Berghaven. Goed te zien zijn de bunkers die als kleedruimte werden gebruikt. © HGHvH/ M.Jansen-van Vugt

Al in de jaren ‘30 echter zijn hier bezwaren tegen, omdat kinderen niet kunnen staan door de diepte van de haven. Er wordt een idee ingediend om bij de Krimsloot een badgelegenheid te maken. Dit gaat niet door, en pas als in 1961 na tests de kwaliteit van het water in de haven te onhygiënisch bevonden wordt, wordt uitgeweken naar een alternatief. Dat wordt gevonden in het Kolpabad in Vlaardingen, waar de kinderen met de bus naartoe gaan. Een kostbare aangelegenheid voor veel ouders. Tevens ontstaat er een flinke wachtlijst.

In juni 1961 wordt er door de Hoekse jeugd gedemonstreerd bij een bezoek van Burgemeester van Walsum aan Hotel America. Ze dragen spandoeken met de tekst ‘wij willen een zwembad’ en maken veel lawaai. Als de jeugd baldadig wordt en het lawaai aanhoudt ontruimt de politie de Rietdijkstaat.

Pas in 1966 wordt er eindelijk een zwembad geopend in de Hoek, aan de Cordesstraat (toen nog de Tasmanweg). Op maandag 23 mei vindt de feestelijke opening plaats

De voorzitter van de wijkraad, de heer Lems, houdt een toespraak en de openingstoespraak wordt gehouden door wethouder Langerak uit Rotterdam.
Het is een openlucht-instructiebadje en dit voldoet al snel niet meer. Het is met 10 x 24 meter te klein en in de wintermaanden moet men voor lessen nog steeds uitwijken naar een overdekt zwembad in ‘s-Gravenzande, later ook naar Monster.

Foto Cees Ponse
Het badje zoals het tot 1993 was © Cees Ponse

De grote wens is een overdekt zwembad. Men richt hiervoor de ‘Vereniging Zwembadfonds Hoek van Holland’ op. De Hoekse jeugd stuurt een petitie naar de Coolsingel, maar het mag allemaal niet baten.

De plannen die in 1985 bekend worden om aan de Maasboulevard in Rotterdam het overdekte subtropische zwemparadijs ‘Tropicana’ te gaan bouwen, vallen in Hoek van Holland niet in goede aarde. Deelraadsvoorzitter de Lint is woedend en noemt het een klap in het gezicht van de Hoekse bevolking. Het typeert volgens hem de minachting die men op de Coolsingel blijkbaar heeft voor Hoek van Holland: “Daar hebben ze geen cent voor ons over”. Ondertussen is Tropicana al lang geen zwembad meer.
In 1993 wordt het badje enigszins uitgebreid, maar nog steeds niet overdekt.

En vandaag de dag is er nog weinig veranderd. Vorig jaar werd zelfs bekend dat Rotterdam in 2016 de subsidie voor het Hoekse badje wil stopzetten en het wil verkopen. Dit zorgde voor veel ophef onder de bevolking; er werden 5000 handtekeningen voor het behoud van het badje opgehaald (de Hoek heeft 10.000 inwoners).

Ondertussen is de actiegroep Hoeks Buitenbad opgericht. Zij mogen van de gemeente nu met een businessplan komen voor het behoud van het badje. Onlangs is bekend geworden dat het in 2016 nog open mag blijven, zodat de Hoekse jeugd én een groep ouderen die er trouw hun baantjes trekken er in ieder geval nog een jaartje van kunnen genieten.

 

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com