Koningin Juliana stapt uit de Hofauto bij het Loodsgebouw aan de Berghaven.

(foto uit privé collectie)

Onverwacht Koninklijk bezoek


Van 17 juli tot 6 september 1953 werd in Hoek van Holland de tentoonstelling ‘Kust en Branding’ georganiseerd op initiatief van de heer T. de Bie.

Het doel was het publiek en dan in het bijzonder de toeristen, enigszins bekend te maken met de scheepvaart in de Nieuwe Waterweg, zoals het Reddingwezen, het Loodswezen, de Sleepvaart en Berging, enz.
De opbrengst was bestemd voor de Koninklijke Zuid-Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen en de tentoonstelling was ingericht in de voormalige Blaugasfabriek van het Loodswezen aan de Berghaven.
Bezoekers konden tegen betaling van één gulden een vaartochtje maken met de reddingboot.

Hare Majesteit de Koningin was door de organisatoren uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken, maar door de drukke agenda van de Koningin was het lang onzeker of zij de uitnodiging wel kon aanvaarden.
Uiteindelijk vond het bezoek op vrijdag 4 september plaats en slechts enkele ingewijden waren van te voren van dit hoge, officieuze bezoek op de hoogte gebracht. Op verzoek van de Koningin hadden zij het tot drie uur die dag zorgvuldig geheim gehouden.

Voorzitter D. van den Burg van de Hoekse wijkraad behoorde tot de ingewijden en hij was dan ook niet verrast toen om drie uur de glanzende hofauto aan de Berghaven stopte.
Namens burgemeester van Walsum ontving hij de Koningin waarna de heer T. de Bie, de voorzitter van het Stichtingsbestuur, aan de Koningin werd voorgesteld.

In het Loodsgebouw gebruikte het gezelschap enige verversingen waarna de Koningin werd rondgeleid over de tentoonstelling.

19530904-KenB-05 WS
In de loodsenwachtkamer ontvangt de Koningin een handbeschilderde zijden hoofddoek uit handen van wijkraadvoorzitter D. van den Burg. Rechts van de Koningin de heer T. de Bie en uiterst rechts op de foto de heer W. van Seters, de schipper van de reddingboot. (foto uit privé collectie)

Tenslotte begaf zij zich aan boord van de reddingboot President Jan Lels waar zij van schipper W. van Seters de nodige toelichting kreeg.

19530904-KenB-16 WS
Koningin Juliana aan boord van de reddingboot President Jan Lels. Op de achtergrond is te zien dat er al veel mensen naar de Berghaven zijn gekomen om de Koningin te zien. (foto uit privé collectie)

 

Het nieuwtje dat de Koningin de tentoonstelling bezocht had zich als een lopend vuurtje door de Hoek verspreid en inmiddels stonden er honderden mensen aan de Berghaven die haar juichend uitgeleide deden toen zij om vijf uur vertrok.

Ter herinnering aan het bezoek kreeg de Koningin vijf handbeschilderde zijden hoofddoeken van ‘Kust en Branding’ mee, één voor Haar en één voor elk van de prinsessen. Het is niet bekend of zij ook iets mee kreeg voor Prins Bernhard.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com