Militairen naar Nieuw Guinea.


ss. Groote BeerVrijdag 30 september 1960 lag het troepentransportschip Groote Beer aan de Harwichkade te Hoek van Holland. Het passagierschip was de avond ervoor al afgemeerd. De Groote Beer, de Waterman en het Zuiderkruis waren drie passagiersschepen welke bij de overheid in gebruik waren en werden ingezet voor het vervoer van repatrianten uit Nederlands Indiƫ, het vervoer van immigranten naar Australiƫ, Canada e.d. en het vervoer van Nederlandse militairen. De Groote Beer werd beheerd en bemand door de Holland Amerika Lijn.

Het ss.Groote Beer moest die dag Nederlandse militairen (dienstplichtigen) naar Nieuw Guinea brengen. In Nederlands Nieuw Guinea was een gewapend conflict gaande tussen Nederland en Indonesiƫ. Dit laatste land maakte aanspraak op Nieuw Guinea.

Die ochtend werden er te Hoek van Holland ongeveer 650 militairen ingescheept van het 6e Infanteriebataljon. Deze militairen kwamen met treinen aan te Hoek van Holland en gingen direct aan boord van het schip. Er waren ongeveer 150 familieleden en kennissen van de militairen aanwezig. Ter opluistering van het vertrek was de Koninklijke Militaire Kapel aanwezig welke voor de nodige militaire muziek zorgde. Toen de militairen waren ingescheept hield de Minister van Defensie, Ir. S.H. Visser aan boord een toespraak.

In de omgeving, op ruime afstand van station en kade, waren een aantal demonstranten aanwezig. Zij demonstreerden tegen het beleid van de Nederlandse regering betreffende Nieuw Guinea. De politie hield toezicht op de kade en omgeving van het station met 18 man en 2 motorcombinaties, motor met zijspan, van de verkeerspolitie.

Te 08.50 uur werd de Groote Beer losgemaakt en vertrok het schip naar zee met bestemming Nederlands Nieuw Guinea. Na het vertrek van het schip deelde leden van het Nederlands Jeugd Verbond pamfletten uit waarin men stelling nam tegen het uitzenden van militairen naar Nieuw Guinea.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com