De vuurtoren omstreeks 1900. Langs de rechter rand is net de voorgevel van de quarantaine barak te zien. De quarantaine barak stond dus ongeveer op de plaats waar tegenwoordig (2015) de kinderboerderij staat.

(ansichtkaart, verstuurd op 19 augustus 1901)

Inrichting van een Quarantaine barak


Wij vernemen. zegt de R. Ct., dat aan den Hoek van Holland een barak wordt ingericht voor de verpleging, zoo nodig, van cholera-zieken aan boord van binnenkomende schepen. De barak komt heden of morgen gereed.
Door het loodswezen worden schepen, van Toulon of Marseille komende, onder de besmette gerangschikt, zodat zij verplicht zijn de gele vlag te vertonen. De administratie der invoerrechten en accijnzen heeft bepaald, dat die schepen te Maassluis moeten worden ingeklaard.
(tekst van artikel in ‘De Standaard’ van zaterdag 12 juli 1884)

Opmerking:
Toen de quarantaine barak in 1884 gebouwd werd stond deze op een prima locatie. Huizen stonden immers op kilometers afstand. Dit veranderde toen de Nieuwe Hoek gebouwd werd. Daarom is de quarantaine barak in 1903 afgebroken en opnieuw opgebouwd bij Poortershaven.

Eigen Haard 1911 blz. 383c WS
Rechts de Quarantainebarak na verplaatsing naar Poortershaven. (‘Eigen Haard’ 1911 blz. 383)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com