De “Nieuwe Export”


De ’Nieuwe Export’ in aanbouw gezien vanaf het Steenovengat (ansichtkaart, verstuurd op 2 mei 1904)
De ’Nieuwe Export’ in aanbouw gezien vanaf het Steenovengat (ansichtkaart, verstuurd op 2 mei 1904)

In juli 1903 werd het 2e slachthuis in Hoek van Holland in gebruik genomen. Dit slachthuis, van de firma Hudig & Pieters, stond bekend als de ’Nieuwe Export’. Het stond op het oostelijke gedeelte van het huidige (2015) terrein van DSM tegen het toenmalige ’Steenovengat’ aan.

Daarom werd – op initiatief alweer van de firma Hudig en Pieters – een maatschappij opgericht voor het bouwen van een aan spoor en water gelegen abattoir buiten Rotterdam, daar zowel het transport van ’t levende vee naar het Rotterdamsche slachthuis, als het vervoer van het geslachte naar de booten vertraging gaf, welke vaak ten naadele was van ’t vleesch. Uiteraard viel het oog der oprichters, op de gronden aan den Waterweg te Hoek van Holland en thans is op een van den Staat in erfpacht verkregen terrein tusschen den spoorweg en ’t water het nieuwe abattoir gebouwd. En overeenkomsten met de spoorwegmaatschappijen maken het mogelijk ook het vee uit de verste provincies spoedig te Londen aan de markt te brengen.
(Gedeelte van tekst van artikel in het Rotterdamsch Nieuwsblad van maandag 27 juli 1903)

19030727 Rotterdams Nieuwsblad-5.6 INT

19030727 Rotterdams Nieuwsblad-5.1 INT
(tekening in het Rotterdamsch Nieuwsblad van maandag 27 juli 1903)
19030727 Rotterdams Nieuwsblad-5.2 INT
(tekening in het Rotterdamsch Nieuwsblad van maandag 27 juli 1903)
De ’Nieuwe Export’ gezien in oostelijke richting met geheel rechts het directiegebouw. (ansichtkaart, niet verstuurd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com