De Rooms-Katholieke begraafplaats


Geschreven door Simon Mostert.

Tot 1932 had Hoek van Holland geen eigen Rooms-Katholieke begraafplaats en de Katholieke bewoners werden toen in Monster begraven.

In 1932 is er een begraafplaats aangelegd voor de Katholieke bewoners van Hoek van Holland en deze werd in juni van dat jaar ingewijd.

De begraafplaats lag achter de huidige Katholieke kerk ongeveer op de plaats waar nu (in 2023) het parkeerterrein tussen de Placiushof en de Jozefschool ligt.

De ligging van de begraafplaats t.o.v. de huidige Rooms-Katholieke kerk

In de nacht van 11 op 12 november 1944 kwam er, na een mislukte lancering, een V2 neer vlak bij de begraafplaats. De naastliggende Rooms-Katholieke kerk en pastorie werden hierbij zwaar beschadigd.

Nadat er per 1 januari 1968 op de algemene begraafplaats van Hoek van Holland een Rooms-Katholiek gedeelte in gebruik werd genomen, met eigen graven in vak 7 en algemene graven in vak C, werd er op de Rooms-Katholieke begraafplaats niet meer begraven.

Op 9 april 1969 is aan firma van Gilst & Zn. te Spijkenisse de opdracht gegund voor het overbrengen van de stoffelijke resten van de Rooms-Katholieken begraafplaats naar het nieuwe gedeelte op de algemene begraafplaats.

Weekblad De Vuurtoren 21 maart 1969

Er werden overgebracht:

25 eigen graven,

18 algemene graven,

12 vervallen algemene graven,

Volgens opgave van de Pastoor waren er 110 graven, volgens de grafmaker 112.

Mogelijk omdat er 2 personen buiten het hek zijn begraven.

In graf nummer 27 van de oude begraafplaats lagen 3 militairen die in Hoek van Holland zijn gesneuveld in de meidagen van 1940, te weten:

Johannes van der Meule, geboren te Den Haag op 15 december 1914 en overleden te Hoek van Holland op 11 mei 1940 in de leeftijd van 25 jaar, 

Wilhelm Martin van Oyen, geboren te Iserlohn (Duitsland) op 24 november 1911 en overleden te Hoek van Holland op 11 mei 1940 in de leeftijd van 28 jaar.

Hendrikus Hubertus van der Meer, geboren te Eindhoven op 29 april 1920 en overleden te Hoek van Holland op14 mei 1940 in de leeftijd van 20 jaar. 

Over deze graven met de officiële status van oorlogsgraf, moest de Oorlogsgraven Stichting beslissen of ze zouden worden overgebracht naar het militaire Erehof op de algemene begraafplaats in Hoek van Holland, of naar het nieuwe Rooms-Katholieken gedeelte aldaar, of naar het Nationaal Ereveld in Loenen.

Er is toen besloten om deze drie militairen over te brengen naar het Nationaal Ereveld in Loenen.

Bronvermelding:

Archief Simon Mostert

Archief Historisch Genootschap Hoek van Holland

Weekblad De Vuurtoren

Oorlogsgravenstichting

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com