Bento, een Hoekse goochelaar, bekend in binnen- en buitenland


Geschreven door Simon Mostert.

Bento was de artiestennaam van Herbertus (Bertus) Grootenboer.

Bertus Grootenboer werd op 16 oktober 1924 geboren in Rotterdam als zoon van Herbertus Grootenboer en Elisabeth de Jager.

Bertus groeide op in Rotterdam en studeerde aan de Technische school aan de Gordelweg in Rotterdam. 

Als afgestudeerd fijninstumentenmaker wilde hij horloge- en klokkenmaker worden, maar ging op advies van zijn vader werken bij de Douane, een onderdeel van het Ministerie van Financiën.

Op 6 maart 1947 werd hij aangesteld als tijdelijk hulpkommies. Een van de voordelen hiervan was dat hij in 1951 een woning kreeg toegewezen aan de Tasmanweg 107 in Hoek van Holland. Bij de Douane werkte hij met name bij de aankomst en het vertrek van de schepen van de toenmalige Stoomvaart Maatschappij Zeeland en van British Railways, die de dagelijkse veerdienst onderhielden tussen Hoek van Holland en Harwich.

Na de oorlog raakte hij in de ban van de publicaties van boeienkoning Houdini. In zijn vrije tijd ontdekte hij de goochelkunst en bekwaamde zich hierin en nam de naam Bento aan, dat staat voor Be(rtus) (e)n to(venaar). Dit werd een internationaal succes, zo mocht hij tweemaal optreden voor de BBC in Engeland. 

Weekblad De Vuurtoren 29 januari 1960

Hij was medeoprichter en actief lid van de Rotterdamse goochelvereniging de Magische Liga ‘De 52 schakels’ waar ook o.a. Fred Kaps en Richard Ross lid van waren en hij trad vele malen op in binnen- en buitenland. Hij bekwaamde zich in de micro magic, aan kleine tafeltjes in direct contact met zijn publiek en wilde daarom geen grote trucs meer doen omdat je die kon kopen. Hij maakte zijn goocheltrucs liever zelf, en hier kwam zijn opleiding als fijn instrumentmaker goed van pas. Vele jaren trad hij op voor groot en klein publiek en hij heeft jarenlang de Hoekse kinderen verrast met zijn optreden in het verenigingsgebouw Harmonie of in de toenmalige bioscoopzaal van hotel Amerika. Maar ook in De Doelen in Rotterdam en Carré in Amsterdam voor o.a festiviteiten voor ambtenaren. Hij mocht dan met zijn gezin logeren in het Krasnapolsky hotel aldaar.

Nooit heeft hij van zijn hobby zijn beroep durven maken, ondanks zijn succes en het feit dat een collega goochelaar met een van zijn uitvindingen wereldkampioen goochelen is geworden.

Groot voorbeeld van Bento was de Engelse komiek Tommy Cooper, zozeer dat hij zelf zoals zijn voorbeeld in het harnas wilde sterven. Zijn wens kwam onverwacht veel te vroeg uit want na zijn optreden met zijn gildebroeders in Heemstede kreeg hij daar op 4 september 1989 een hartinfarct en overleed ter plekke.    

Bronvermelding: De foto en de informatie komen van de kinderen van Bertus Grootenboer.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com