Helemaal links draait ‘het bootje van Prins’, de ‘Europoort’ in de Berghaven naar de ligplaats, een ponton in de hoek van de haven. Tegen het hek staan al fietsen klaar van passagiers voor de volgende afvaart.
(Collectie Henk van der Lugt)
Het bootje van Prins
Written by Henk, 2024-06-28
door Henk van der Lugt Tussen 1935 en 1962 werd de veerdienst tussen Hoek van Holland en De Beer verzorgd door de heer Arij Prins. Het veer kwam daarom bekend te staan als ‘het bootje van Prins’ en werd een begrip, niet alleen in Hoek van Holland, maar ook in de regio en daarbuiten. De Fastferry van de…
Read More about Het bootje van Prins
Herinnering aan de internationale treinen
Written by Gerben Visser, 1978-06-02
Tekst en foto’s Peter Lammers Onderstaand is een dag beschreven op het station Hoek van Holland ergens rond 1978. Daar zaten ze dan in het kamertje bij de achterste perrons van het Hoekse station. Een paar rangeerders, een storingsmonteur en een machinist. Met een sigaretje in de mond zaten ze aan een oude tafel te wachten tot…
Read More about Herinnering aan de internationale treinen
Spoorweg ongeval.
Written by Dirk, 1978-04-17
Op maandag 17 april 1978, omstreeks 14.10 uur stond de stoptrein van Hoek van Holland naar Rotterdam-Centraal (no. 908) langs het perron van station Hoek van Holland-Haven te wachten. Het treinstel bestond uit twee delen en moest om 14.06 uur vertrekken. Op het spoorwegemplacement werd die dag onderhoudswerkzaamheden aan een wissel uitgevoerd. Door een ‘knipperende’…
Read More about Spoorweg ongeval.
Op zaterdag 4 mei 1963 passeerden de Waterman en de Groote Beer Hoek van Holland
Foto: Erik Koch, Anefo. Nationaal Archief 2.24.01.05, 915-1211 Licentie CC-BY-SA
Feyenoord naar Lissabon
Written by Henk, 1963-05-04
Op zaterdag 4 mei 1963 passeerden de Waterman en de Groote Beer Hoek van Holland onderweg naar Lissabon met Feyenoord supporters voor de halve finale van de Europacup tegen Benfica. Door de enorme toeloop van ’uitzwaaiers’ kreeg Hoek van Holland te maken met een verkeers-infarct hoewel dat woord toen nog niet in gebruik was. Overigens…
Read More about Feyenoord naar Lissabon
De nieuwe perrons op station Hoek v an Holland Haven. Perron 1 is nog in aanleg.
(ansichtkaart, verstuurd 19 mei 1959)
Nieuwe perrons in Hoek van Holland
Written by Henk, 1955-08-04
In 1955 werden er bij het station Hoek van Holland Haven twee nieuwe perrons in gebruik genomen ten behoeve van de lokale treinen naar Rotterdam. Oorspronkelijk vertrokken deze vanaf het oude station, maar hier ontstond ruimte gebrek omdat het aantal internationale treinen werd uitgebreid. Bovendien reden in die tijd ook de militaire treinen ten behoeve…
Read More about Nieuwe perrons in Hoek van Holland
De Faustus met de boeg tegen de Noorderpier, collectie Henk van der Lugt
De ramp met de Faustus, de Waterweg geblokkeerd!
Written by Henk, 1952-11-06
Door Henk van der Lugt. Op 9 maart 1872 voer het eerste zeeschip door de Waterweg. Daarna is het slechts één keer voorgekomen dat de Waterweg geblokkeerd was en dit gebeurde in november 1952: In de vroege ochtend van donderdag 6 november 1952 probeerde de kapitein van het Panamese schip Faustus zonder loods de Waterweg…
Read More about De ramp met de Faustus, de Waterweg geblokkeerd!
De westzijde van de Fruitsteiger na de aanvaring door de ‘Waterland’. Op de voorgrond de tendersteiger en links de bunker die tijdens de oorlog door de Duitsers op de steiger is gebouwd.
foto W.A. Suijker
Fruitsteiger aangevaren
Written by Henk, 1952-03-01
Op zaterdagmorgen 1 maart 1952, omstreeks zes uur, liep het stoomschip ‘Waterland’ tijdens dikke mist op de westzijde van de Fruitsteiger en veroorzaakte grote schade aan het steigerwerk en aan de tendersteiger. De ruim 6.000 ton metende ‘Waterland’ was eigendom van de Koninklijke Hollandsche Lloyd uit Amsterdam, maar was tijdens de aanvaring door een Engelse…
Read More about Fruitsteiger aangevaren
De 'Steensteiger' in Hoek van Holland.
Collectie Historisch Genootschap Hoek van Holland - H.B. den Breejen
De ondergang van de ‘Maja’
Written by Henk, 1945-12-12
Geschreven door Simon Mostert Hoek van Holland, 28 december 1945 De 2e wereldoorlog is net een paar maanden voorbij en de opbouw van Nederland is volop begonnen. Zo ook in Hoek van Holland, waar Rijkswaterstaat bezig is met het herstellen van de pieren en de oevers. Het is 28 december 1945 dat het 550 ton metende…
Read More about De ondergang van de ‘Maja’
De terugkerende padvinders gaan aan boord van de PRINSES JULIANA van de Maatschappij Zeeland op 13 augustus 1937.
(Stadsarchief Rotterdam - NL-RtSA_4282_XXXIII-418)
Ruim 5.000 Padvinders in Hoek van Holland
Written by Henk, 1937-07-31
Van 31 juli tot en met 9 augustus 1937 vond in Vogelenzang, bij Hillegom, de 5e padvinders Wereldjamboree plaats.Tegenwoordig zouden de meeste deelnemers aan een dergelijk evenement per vliegtuig reizen, maar in 1937 was men nog op treinen en veerboten aangewezen. Op donderdag 29 juli kwam Lord Baden Powell, de grondlegger van de padvinderij/scouting, met…
Read More about Ruim 5.000 Padvinders in Hoek van Holland
Het restant van de vrachtwagen wordt door een stoomlocomotief weg getrokken. De toeschouwers rechts staan op het perron van de toenmalige treinhalte Nieuwlandsche Polder. Op de achtergrond het oude baanwachtershuis dat bij het vorige ongeluk mogelijk het uitzicht belemmerde.
(foto, mevr. W. Kraaijeveld-Christiaanse)
Dodelijk ongeval op overweg (2)
Written by HGHvH, 1936-11-05
Een jaar na het dodelijke ongeval van 31 oktober 1935 was het weer raak op dezelfde overweg. Op donderdag 5 november 1936 werd een vrachtwagen, die toen van het koelhuis kwam, aangereden door een elektrische trein uit Hoek van Holland. De gevolgen waren verschrikkelijk. In volle vaart ramde de trein de vrachtwagen net achter de cabine…
Read More about Dodelijk ongeval op overweg (2)
De restanten van de vrachtwagen na de aanrijding met de trein. Naast het transformatorhuis, geheel rechts, ligt nu de ingang van de Stena Line vracht terminal.
Foto: mevr. W. Kraaijeveld-Christiaanse
Dodelijk ongeval op overweg (1)
Written by HGHvH, 1935-10-31
Op donderdag 31 oktober 1935 vond er op de onbewaakte overweg aan de Slachthuisweg in Hoek van Holland een dodelijk ongeval plaats. Ook in die tijd werd de overweg druk gebruikt, maar toen door vrachtwagens die uit alle delen van het land naar het koelhuis ‘Vianda’ kwamen. Een vrachtwagen die onderweg was naar het koelhuis…
Read More about Dodelijk ongeval op overweg (1)
De CORDILLERA bij aankomst Hoek van Holland. Omdat het schip vertraging had moesten de Duitse stemmers op de steiger wachten. Geheel rechts de Harwichboot PRAGUE.
Foto uit ‘Katholieke Illustratie’, collectie H. van der Lugt
Duitsers komen naar Hoek van Holland om te stemmen op zee
Written by Henk, 1934-08-19
Na het winnen van de Duitse verkiezingen in november 1932 werd Hitler op 30 januari 1933 door de rijkspresident, Paul von Hindenburg, benoemd tot rijkskanselier. Von Hindenburg was op dat moment 85 jaar en ziek en hij kwam op 2 augustus 1934 te overlijden. De dag erna voegde Hitler de bevoegdheden van het ambt van…
Read More about Duitsers komen naar Hoek van Holland om te stemmen op zee
De Volendam aan de grond op de zuidoever van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland met de sleepboot Oostzee van L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst langszij. Duidelijk is te zien dat de ankerketting is gebroken.
(Ansichtkaart, collectie Henk van der Lugt)
Kettingbotsing op de Waterweg
Written by Henk, 1929-04-08
Tegenwoordig is radar niet meer weg te denken in de scheepvaart waardoor vertraging tijdens mistperiodes zeer sterk is teruggedrongen. Radar is ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en kwam na de oorlog ook beschikbaar voor koopvaardijschepen. Zonder radar zat er voor schepen niets anders op dan voor anker te gaan als ze overvallen werden door mist….
Read More about Kettingbotsing op de Waterweg
De oostzijde van de Amerikasteiger na de aanvaring door de ‘Innoko’. Het gedeelte met de zwaarste beschadigingen is niet gerepareerd maar gesloopt.
foto Historisch Genootschap Hoek van Holland – collectie H. van der Lugt
Amerikasteiger aangevaren
Written by Henk, 1927-12-03
Op zaterdag 3 december 1927 is het uitgaande Amerikaanse stoomschip ‘Innoko’ tegen de oostzijde van de Amerikasteiger, de latere Fruitsteiger, gevaren. De ‘Innoko’ was een schip van de United States Shipping Board. Het schip heeft daarna enige tijd voor anker gelegen, maar toen bleek dat het geen schade had, kon het de reis naar New York…
Read More about Amerikasteiger aangevaren
Deutsche Eisenbahn Speisewagen Gesellschaft
Written by Gerben Visser, 1917-01-01
Onze secretaris, Mir Visser, vond tijdens de ombouw van de trein naar de metro op het terrein waar de Hoekse baan komt, een flinke hoeveelheid scherven, afkomstig van het servies van de Deutsche Eisenbahn Speisewagen Gesellschaft (DESG). Scherven die er al meer dan 100 jaar lagen. Veel speuren op het internet en contact met het…
Read More about Deutsche Eisenbahn Speisewagen Gesellschaft
De nieuwe Harwichboot St. Petersburg
Written by Henk, 1910-07-09
De Hoek-van-Holland-lijn. Voor den dienst tusschen Hoek van Holland en Harwich is wederom een nieuw Turbine-stoomschip, de ‘St. Petersburg’, zusterschip van de ‘Munich’ en de ‘Copenhagen’, en speciaal voor de Great Eastern Railway Company gebouwd, in dienst gesteld. De inrichting der 1e klasse komt overeen met die der moderne ‘Atlantic Liners’. Op het verhoogde dek…
Read More about De nieuwe Harwichboot St. Petersburg
De Watertoren met op de achtergrond de RK pastorie, hotel Harwich en het rijtje huizen aan de Rietdijkstraat dat er nu (2015) nog staat. De toren van de RK kerk, die toen nog op het erf van de familie Tabben stond, steekt boven dit rijtje huizen uit. De foto is tussen 1900 en 1905 genomen.
(ansichtkaart, verstuurd op 10 juli 1908)
De watertoren
Written by Henk, 1902-12-20
Op 20 december 1893, dus ruim een half jaar nadat de spoorlijn in gebruik was genomen, werd aanbesteed ’het maken van eene waterbezorging op het station Hoek van Holland’: Gezien de datum van de aanbesteding is het aannemelijk dat de watertoren in 1894 gebouwd en opgeleverd is. Hoe de waterbezorging voor de stoomlocomotieven plaatsvond tussen…
Read More about De watertoren
Op 1 juni 1893 komt de eerste Harwichboot in Hoek van Holland aan: de CHELMSFORD.
(ansichtkaart; collectie Henk van der Lugt)
125 jaar Harwichboot
Written by Henk, 1902-06-01
Op 1 juni 1893 meert de eerste Harwichboot in Hoek van Holland. Op die dag wordt tevens de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland officieel geopend en rijden de eerste internationale treinen. De Harwichboten hebben dan al 30 jaar tussen Harwich en Rotterdam gevaren. Harwich – Rotterdam In 1854 wordt Harwich aangesloten op het…
Read More about 125 jaar Harwichboot